Verslas

Maisto ir ne maisto produktų ženklinimas – svarbiausios rekomendacijos

produktu zenklinimasNepriklausomai nuo to, ar pirkėjui siūlomos maisto, ar ne maisto prekės, jos privalo atitikti ženklinimo standartus. Ekspertai primena, kad produktu zenklinimas yra ne tik tiesioginės informacijos pateikimas, bet ir prekės įvaizdžio formavimas, pirminė komunikacija su klientu. Dėl šios priežasties ženklinimo darbai turėtų būti patikėti šios srities profesionalams, kurie galėtų užtikrinti minėtųjų procesų sklandumą ir kokybę.

Ne maisto produktų etiketės

Ženklindami ne maisto produktus visų pirma turite įsitikinti, kad visi rekvizitai yra gerai matomi, aiškūs ir neklaidinantys vartotojo. Be to, etiketės turi tvirtai laikytis, o tekstas – nenublukti ir neišsitrinti. Tai itin aktualu tuomet, jei prekė reikalauja ypatingų naudojimo sąlygų, pvz., yra veikiama aukštos arba žemos temperatūros, vandens, cheminių medžiagų ir pan. Lietuvoje parduodami produktai privalo būti ženklinami lietuvių kalba. Tekstas turi būti įskaitomas, o pateikta informacija – aiški ir suprantama.

Ant etiketės būtina nurodyti pagrindinę informaciją, t. y.: prekės pavadinimą, gamintojo pavadinimą (arba prekės ženklą), kilmės šalį. Pirkėjas taip pat turi gauti informaciją apie prekės paskirtį, jos naudojimo taisykles ir ypatumus, laikymo sąlygas, tinkamumo naudoti terminą. Jei yra numatomos atsargumo priemonės, šios taip pat turi būti nurodytos ant prekės etiketės. Priklausomai nuo konkretaus produkto, ant jo turi būti nurodyti ir kiti ženklinimo rekvizitai, kurie yra nustatyti gamintojo deklaruojamame norminiame dokumente.

Maisto produktų etiketės

Ant maisto produktų esančios etiketės turi suteikti išsamią informaciją pirkėjui. Kadangi maisto prekės gali būti laikomos įvairiomis sąlygomis, pvz., tiek kambario temperatūroje, tiek šaldiklyje ir pan., etiketės turi atitikti šias sąlygas, tvirtai laikytis ir pateikti įskaitomą informaciją. Šiuo atveju gali prireikti lipniu etikeciu ar kitų specialiųjų tvirtinimo priemonių reikalaujančių sprendimų.

Ženklinant maisto produktus būtina nurodyti tikslų produkto pavadinimą ir pateikti informaciją apie konkretaus produkto sudėtį, nurodant ir sudedamąsias dalis, kurios gali sukelti alergiją. Ženklinant produktą reikia nurodyti ir tinkamumo vartoti terminą, kilmės vietą, gamintojo, pakuotojo ar pardavėjo pavadinimą bei adresą. Fasuoti maisto produktai privalo turėti informaciją apie grynąjį prekės kiekį. Jei reikia, ant etiketės turi būti nurodomos ir specialios laikymo bei vartojimo sąlygos.